DIETA dla MÓZGU

:: rozwój osobisty :: dbanie o siebie ::

Mózg jest wielką i skomplikowaną fabryką chemiczną, a jakość jego pracy zależy od substancji, jakimi go karmimy.



Stwierdzono na przykład, że bardzo ważne dla syntezy neuroprzekaźników są witaminy z grupy B oraz witamina C. Jeśli nie chcemy mieć problemów z myśleniem, pamięcią i koncentracją, powinniśmy dostarczać organizmowi właśnie te witaminy.  Dlatego dobrze jest jeść drożdże piwowarskie, otręby, płatki owsiane, pieczywo razowe, wyroby mleczne, kaszę gryczaną, nasiona roślin strączkowych, mięso, jaja, orzechy, które zawierają witaminy B oraz owoce dzikiej róży, owoce cytrusowe, truskawki i porzeczki, warzywa kapustne, a także pomidory, które zawierają witaminę C. Warto dodać, że substancje zawarte w kawie i herbacie niszczą te witaminy w organizmie. 


Ważnymi składnikami mineralnymi są bor, cynk, selen i żelazo. Źródłem boru są: brokuły, brzoskwinie, orzechy i suszone ziarna, winogrona, gruszki, jabłka i marchewka. Cynk znajduje się w rybach, roślinach strączkowych i pełnych ziarnach, a selen w morskich rybach, otrębach i produktach zbożowych. Żelazo znajdziemy w zielonych warzywach, wątrobie, mięsie i rybach. 

Bardzo ważne jest unikanie nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w tłuszczach zwierzęcych (masło, smalec, słonina) i zastąpienie ich nienasyconymi tłuszczami z wysokogatunkowych margaryn i olejów roślinnych, a także ryb. Nienasycone tłuszcze wraz z witaminami z grupy B pomagają mózgowi produkować lecytynę, która uelastycznia komórki mózgowe i sprawia, że lepiej myślimy i pamiętamy. 

Doskonałym źródłem flawanoli, które odpowiadają za naszą sprawność intelektualną jest gorzka czekolada. 

Ostatnią substancją, która pomaga w regeneracji mózgu, rozwoju nowych połączeń mózgowych i procesie myślenia jest białko. Białko pełnowartościowe znajdziemy w mięsie, produktach mlecznych i rybach, a niepełnowartościowe, ale również zdrowe i potrzebne w nasionach roślin strączkowych i pełnoziarnistym pieczywie. 

Przykładowy lunch korzystny dla mózgu: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej zmieszanej  z ugotowaną czerwoną fasolą, pokrojonym drobno pomidorem, serem feta i natką pietruszki oraz dressingiem z 1,5 łyżeczki soku z cytryny i 3 łyżeczkami oliwy. Danie można posypać prażonymi nasionami słonecznika lub kiełkami. Do tego podajemy kawałek morskiej ryby ugotowanej na parze. Popijamy szklanką kefiru lub jogurtu naturalnego. Na deser owoce sezonowe i 2 kostki gorzkiej czekolady. Smacznego!
Prześlij komentarz